Skytebomull

 

Skytebomull/skytebomullskrutt/skydebomuldskrudt/nitrocellulose/pyroxylin            

 

Sprengemne bestående av behandlet bomull, oppfunnet i 1845.

 

S. fremstilles ved å la vanlig bomull ligge i noe over et døgn i en blanding av svovelsyre og salpetersyre. Etter utvasking med vann og tørring ser den fortsatt ut som vanlig bomull, men har helt forandret sine egenskaper og eksploderer nå ved slag.

For å gjøre den til et praktisk sprengmiddel blir den revet i biter, behandlet med syrer, vasket og deretter presset inn i sylindriske former til patroner som eksploderer, liksom dynamitt, ved hjelp av en knallhette.

Forsøk på å sette s. i produksjon i England, Frankrike og andre land endte ofte i tragedier. Den engelske fabrikken eksploderte i 1847 og 21 mann ble drept. Bare i Østerrike fortsatte produksjonen, men også her skjedde forferdelige ulykker, og i 1865 ble produksjonen nedlagt ved forbud. I samme år lyktes det imidlertid tyskeren Abel å fremstille en lagringssikker s..

S. ble forholdsvis lite brukt i bergverkene som selvstendig sprengemne, men fikk fornyet anvendelse som aktiv substans i Nobels nye ’gelatindynamitt’, som ble oppfunnet i 1875.