Skyteplugg

Treplugg med utboret hull for påfylling av tennkrutt.

 

S. ble brukt til å tette sprenghull etter at kruttladningen var plassert i bunnen. Pluggen ble slått hardt ned i hullet med slegge. For å holde skytepluggen på plass kunne det slås stempler (tømmerstokker) i spenn mellom pluggene og taket el. fjellveggen. Det ble da satt ei jernplate, kalt skyteblikk, mellom pluggen og stempelet, trolig for å unngå skade på stempelet ved avskyting. Avskytingen foregikk ved å antenne en lunte i form av en svoveltråd gjerne festet til en såkalt rakett som var stukket inn i hullet i proppen.

          Arbeidet med å banke pluggen fast i hullet medførte fare for gnistslag og friksjonsantenning og metoden ble, fra begynnelsen av 1700-tallet, bl.a. på Kongsberg og Røros, avskaffet til fordel for den langt sikrere og mer kostnadseffektive metoden med bruk av leireforladning og renn-nål

Varia:

- Det er ingen tvil om at pluggskytingen var farlig, proppen kunne fare ut som et prosjektil. Det fortelles bl.a. at ved Kongsberg Sølvverk var det ikke uvanlig at 3-4 mann ble skadet hver uke i den tiden man brukte denne lademetoden.